Top Ten Faults and Solutions of UV Printers

2022-12-02

During the daily use of UV printers, some small problems and malfunctions will inevitably occur. In this case, it's easy to fix without worrying.

 

1. UV printer stops producing ink

 

Fault phenomenon: In the process of printing patterns, some nozzles do not produce ink.

 

Cause analysis: Blockage of the nozzle channel, improper setting of the nozzle operating voltage, blockage of the ink bag, ink problems, improper adjustment of negative pressure, etc. will cause the ink to be stuck.

 

Solution: Press the ink, clean the nozzle hole with cleaning liquid, adjust the working voltage of the nozzle, soak and ultrasonically clean the nozzle, replace the high-quality ink, and adjust the appropriate negative pressure value.

 

2. The printing pattern effect of UV printer is poor

 

Fault phenomenon: the image is blurred, the color coverage is not in place, and the image is ghosted.

 

Reason analysis: the height of the trolley is improper, the distance between the nozzle and the material is too large, which leads to the inaccurate drop point of the inkjet.

 

Solution: Reduce the height of the car, prevent the fan or air conditioner from blowing directly into the work area, avoid excessive airflow in the workplace, replace the material, and recalibrate the nozzle.

 

3. The UV printer starts the car reset and does not rebound

 

Fault phenomenon: After opening and clicking the reset button, the vehicle only tilts to the right, there is no reset and flash spraying, and other operations cannot be performed.

 

Cause analysis: switch failure, trolley board failure, SCSI line failure, PCI card failure, servo board failure.

 

Solution: replace the switch, replace the trolley board/SCSI cable/PCI card/servo board.

 

4, UV printer scrambling

 

Fault phenomenon: irregular spray on the screen.

 

Cause analysis: Inkjet data transmission processing error, motherboard failure, data cable loose or failure, optical fiber failure, PCI card failure, image processing failure.

 

Solution: Arrange the printheads to test a single printhead one by one, remove the faulty printhead, replace the data cable (printer data cable or slider data cable), replace the slider/fiber/PCI card, and reload the screen for processing.

 

5. The ink of the UV printer is not normal in a fixed position

 

Cause analysis: image processing problem, grating strip problem, trolley board failure.

 

Inspection method: Change the picture, change the spraying position, and test the spraying effect of different pictures at different positions. If other pictures are normal, it proves that there is a problem with the processing of the sub-picture; if the ink output of all pictures has problems, check the grating bar; The picture has changed the inkjet position, and the inkjet position is still abnormal, then check the carriage plate.

 

Solution: Reload the screen for tearing, clean or replace the grid, and replace the trolley plate.

 

6. The UV printer trolley runs unevenly

 

Fault phenomenon: The clear part of the pop-up screen is blurred, and the positioning accuracy of each part is different.

 

Cause analysis: The guide rail beam is not leveled.

 

Solution: Readjust the beam.

 

7. The UV printer trolley runs jittery, and the paint is dislocated

 

Cause analysis: The grille is damaged, the belt is broken, and the drag chain is stuck with debris.

 

Solution: Clean or replace the grille bar, replace the 465 belt, clean the chain groove.

 

8. UV printer crashes

 

Fault phenomenon: The starting car hits the right end.

 

Cause analysis: positioning failure, grid head failure, trolley board failure.

 

Solution: Check/replace the switch, replace the grating head, and replace the trolley board.

 

9. The negative pressure air pump of the UV printer is loud

 

Cause analysis: air pump loose, filter blockage, air pump failure.

 

Solution: Tighten the air pump and replace the filter/air pump.

 

10. The light on the trolley of the UV flatbed printer is not on and cannot be reset

 

Cause analysis: loose wiring, trolley board failure, servo board failure, data cable failure.

 

Solution: Re-insert the data cable and replace the trolley board/servo board/data cable.